CORONAVIRUS

07 Iulie 2021

Vaccinul anti Covid -19 si fertilitatea

scris de

Negoescu-Gandac Carmen-Mihaela, medic primar obstetrica ginecologie

Fertilitatea si vaccinul covidVaccinul anti Covid -19 este un vaccin utilizat pentru prevenirea infectiei cu virusul SARS- CoV-2. Este un vaccin de tip ARNmesager - care nu reprezinta nici virus viu atenuat, nici particule virale vii, acestea nu patrund in nucleul celulei gazda la care este administrat.

Virusul are pe suprafata lui o proteina numita Spike, cu ajutorul caruia patrunde in celula umana. Vaccinul contine doar o particula minuscula din aceasta proteina Spike, care a fost incorporata intr-un continut lipidic pentru a rezista la mediul de transport si la injectare. Dupa ce este injectata in muschiul deltoid ( in brat), ajunge in ganglionii axilari si acolo incepe mecanismul imun- de producere de anticorpi care sa ajute organismul sa lupte impotriva efectelor bolii COVID si a contactarii acesteia. Durata de viata a particulelor ARN mesager este foarte scurta, este distrus in scurt timp de niste enzime ARN- aza, intra doar in citoplasma celulei , nu in nucleul care contine ADN – deci nu produce modificari genetice ale organismului la care a a fost administrat. Tehnologia ARN mesager este studiata de peste 10 ani, nu este un concept nou si nici nu este destinat experimentelor pe oameni si animale.

Studiul a inceput la animale, ulterior mai mult de 40000 de persoane au participat voluntar la studiu- pentru vaccinul Pfizer - si peste 30000 de oameni pentru vaccinul Moderna- ambele cu acelasi tip de componente - ARN mesager. Protectia lor este asemanatoare- 95 % respectiv 94,5 %.

In ceea ce priveste riscul de alergie - la persoanele cu fond si istoric alergic sever, soc anafilactic- vaccinul trebuie efectuat sub supraveghere medicala- ceea ce este valabil si pentru alte tipuri de vaccin. Reactiile alergice au aparut la 0, 63 % din lotul care au primit vaccin si 0, 5 % din lotul placebo - la care s-a injectat ser fiziologic placebo.

Au aparut tot felul de informatii fara suport stiintific - una din ele fiind ca afecteaza fertilitatea feminina si masculina, si ca vaccinul este o unealta prin care se doreste inducerea infertilitatii si stoparea reproducerii umane. Fals, nu are nicio baza stiintifica si logica.

Din informațiile si studiile observationale disponibile pana in prezent, vaccinul anti Covid nu influenteaza fertilitatea feminina si masculina. Au fost speculate informatii legate de o proteina numita sincitina-1-implicata in formarea si atasarea placentei- care a fost greșit asociata cu proteina Spike. Sunt structuri proteice diferite. 

Pentru precautii suplimentare, dar fara a fi concluzia unor studii stiintifice, se poate amana momentul conceptiei cu cateva luni – ghiduriile ESHRE recomanda cu 2 luni dupa efectuarea vaccinului - pentru a nu fi prezenti in sange anumiti anticorpi care pot induce in eroare analizele imunologice pentru fertilitate. 

Din experienta clinica, unele paciente au avut dereglari menstruale postvaccin, pe perioade scurte, dar nu se poate concluziona ca afectează fertilitatea. Acest efect advers a fost constatat cu intensitate si durata mai lunga postiinfectie Covid.

Studii pe gravide si femei care alapteaza nu au fost facute voluntar, dar sunt raportate cazuri care s-au vaccinat in timpul sarcinii, fara efecte adverse dovedite pana in prezent. Daca o pacienta a efectuat o prima doza cu vaccin Pfizer sau Moderna si a ramas gravida, isi poate efectua a doua doza la 3 respectiv 4 saptamani de la prima doza.

O mentiune speciala in sarcina este ca imunitatea este usor scazuta, iar pacientele care au asociate si alte afectiuni care crescul riscul de infectare Covid- cum ar fi HTA, obezitate etc, balanta intre riscul de a contacta o infectie Covid in sarcina si “riscurile” asociate administrarii vaccinului atarna net in favoarea efectuarii vaccinului.

Studiile de toxIcitate asupra fertilitatii si dezvoltarii fetale efectuate pana in prezent, sub stricta coordonare a forurilor mondiale- ACOG, FDA, RCOG, la care s- a aliniat si SROG- recomanda:

  • vaccinurile anti SARS COV 2 pot fi facute atat femeilor cat si barbatilor care isi doresc sa conceapa copii - atat prin metode naturale cat si prin metode de reproducere umana asistata
  • vaccinurile anti SARS COV 2 pot fi facute de gravidele care indeplinesc criteriile de vaccinare pe baza grupurilor prioritare
  • acelasi tip de vaccin poate fi efectuat si femeilor care alapteaza - ARNm se metabolizeaza in organismul mamei, nu trece in lapte; Ac post infectie Covid sau postvaccin pot ajunge in lapte si pot ajuta bebelusul pentru imunizare

In ceea ce priveste fertilitatea masculina, in Israel a fost efectuat un studiu pe un lot de 43 de barbati postvaccin COVID care a concluzionat ca nu afecteaza calitatea spermei si nu determina infertilitate.

Ce se poate concluziona este ca infectia Covid poate produce afectiuni de gravitate medie-severa in sarcina, de aceea se recomanda vaccinarea pentru a preveni contactarea infectiei Covid in perioada de graviditate si alaptare. Unele tari au inrolat in loturi de vaccinare gravide cu sarcina peste 13 saptamani, si nu au fost raportate pana in prezent afectiuni materne sau fetale postvaccin. 

Alt mit care circula este ca prin vaccinare te infectezi cu virusul SARS- Cov 2. Fals. Structura ARN mesager din componenta a doua tipuri de vaccin nu este o entitate biologica cu rol patogen, doar stimuleaza sistemul imun sa produca anticorpi in timp mai scurt. 

Alt “zvon” nefondat stiintific este ca, daca ai făcut boala, imunitatea postiinfectie este suficienta. Din nou s-a dovedit ca titrul de anticorpi protectori scade, iar boost-ul de imunitate asigurat de vaccin ajuta suplimentar. Timpul si studiile in derulare vor dovedi daca imunitatea postvaccin si boala vor dura mai mult sau mai puțin. Este adevarat ca virusul sufera mutatii, dar si in acest caz s- a dovedit ca vaccinul Covid are eficienta in atenuarea simptomelor severe ale infectiei cu SARS CO- 2 contactata postvaccin. Este posibil sa fie necesara o suplimentare cu una sau mai multe doze de vaccin, in functie de evolutia biologica si pandemica a acestei infectii, dar acest lucru este valabil si pentru alte virusuri- gripal etc.

In concluzie, recomandam pacientelor (si partenerilor acestora) sa efectueze vaccinul anti Covid-19 bineinteles dupa o evaluare clinica prealabila; informatiile clinice disconibile pana in prezent nu au semnalat efecte adverse asupra fertilitatii, sarcinii si alaptarii- atat in ceea ce priveste mama, bebelusul din viata intrauterina si dupa nastere, cat si fertiliatea masculina.

Sars Cov 2


Solicită o programare

Aici puteți să solicitați o programare pentru serviciile noastre de oriunde vă aflați, fără telefon și fără vizită în clinică.

Analizele cu bilet de trimitere în decontare cu Casa de Asigurări de Sănătate se recoltează doar în baza unei programări prealabile.


Pasul 1

Detaliile Pacientului



Pasul 2

Detaliile Programării


Medici OBSTETRICA--GINECOLOGIE

Doctor Antonya Livia
Antonya Livia
Medic Primar
Antonya Livia
Medic Primar

Doctor Dimassi Mohamad
Dimassi Mohamad
Medic Specialist
Dimassi Mohamad
Medic Specialist

Doctor Gadiuta Ioana
Gadiuta Ioana
Medic Primar
Gadiuta Ioana
Medic Primar

Doctor Tudorache Ioana
Tudorache Ioana
Medic Primar.Atestat medicina materno-fetala, Rejuvenare vaginala, Chirurgie ginecologica laparoscopica,Colposcopie, Ecografie ginecologica si monitorizare sarcina
Tudorache Ioana
Medic Primar.Atestat medicina materno-fetala, Rejuvenare vaginala, Chirurgie ginecologica laparoscopica,Colposcopie, Ecografie ginecologica si monitorizare sarcina

NGD
Nicolae Gabriel Dan
Medic Specialist
Nicolae Gabriel Dan
Medic Specialist

Doctor Pintea Alexandru
Pintea Alexandru
Medic specialist
Pintea Alexandru
Medic specialist

Doctor Preda Gheorghe
Preda Gheorghe
Medic Primar
Preda Gheorghe
Medic Primar

RR
Radu Rafila
Medic Primar
Vezi toți medicii

©2024 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.